Saturday 28 October 2017

Hakukoneoptimointi vs. AdWords-mainonta

Hakukoneoptimointi on hinta-laatu -suhteeltaan paljon parempi kuin klikkimainokset. Adwords -mainoksilla kuka tahansa saa sivut hakukoneisiin hyvälle paikalle ja vieläpä nopeasti, mutta koska jokaisesta klikkauksesta pitää maksaa, niin usein Adwords -mainonta on pidemmän päälle kallista suhteessa siitä saatuun hyötyyn.

Jottei klikkimainonnan kustannukset kasvaisi liikaa, sitä voidaan rajoittaa päiväbudjetilla, joka tarkoittaa, että kun päivän budjetti on tullut täyteen, Google ei näytä mainoksia sinä päivänä ja jatkaa taas seuraavana. Tämä myös tarkoittaa sitä, ettei adwords-mainoksilla saa jatkuvaa näkyvyyttä Googlessa vaan se  riippuu täysin siitä, kuinka paljon rahaa mainontaan sijoitetaan.
 
Hakukoneoptimoinnilla sen sijaan voidaan saavuttaa jatkuva näkyvyys, jolloin klikkauksista ei tarvitse maksaa erikseen, etkä tarvitse ajatella näkyvyyttä rajoittavaa päivittäistä budjettia. Hakutulosten ensimmäisille sijoille sijoittuva sivu on siellä aina eikä sivujen omistajan tarvitse maksaa klikkauksista erikseen.

Luonnollinen hakutulos on luotetumpi

Suurin osa käyttäjistä luottaa Googleen lähes kaikessa, myös kun arvioidaan yrityksiä. Kun yrityksen nettisivut ovat luonnollisten hakutulosten kärkipäässä eikä niissä näy ”Mainos” -merkkiä, ihmiset luonnollisesti pitävät yritystä alansa markkinajohtajana ja luotettavana yrityksenä. Yllättävän monet luulevatkin, että Google nostaa hakutuloksissa ylös parhaita ja tunnetuimpia yrityksiä. Hakukoneoptimoinnilla voidaan siis uudesta ja pienestä yrityksestä tehdä monen silmissä luotettava yritys.
 
Lähes aina hakutulosten ylimmäisinä näkyvät klikkaushintaiset mainokset. Mainokset eivät kerää kaikkia kävijöitä, monikaan ei mielellään ensimmäiseksi klikkaa mainoksia. Siksi monet rullaavat mainosten ohi ja aloittavat vasta luonnollisista hakutuloksista. Siksi hakukoneoptimointi on adwords-mainontaa tehokkaampaa.

Mainoksetkaan eivät näy kaikille!!
Moni uskoo kaikkien näkevän Googlen hakutulokset ja mainokset samoin kuin itse omalla tietokoneellaan. Tämä ilmenee siinä vaiheessa kun esim. yrittäjä on itse laittanut pystyyn oman Adwords -mainoskampanjan ja kokeilee usein tekemällä Google hakuja ja tyytyväisenä seuraa, kuinka oma mainos näkyy upeasti hakutulosten kärjessä.
Valitettavasti sama näkymä ei toistu jokaisen tietokoneilla näin vaan Google näyttää mainosta useammin sillä tietokoneella ja selaimella, jolla mainosta on usein katsottu tai klikattu. Siihen vaikuttaa myös se, että selaaja on maantieteellisesti samalla alueella kuin missä mainoskampanja on pystytetty.
 
On myös paljon ihmisiä, jotka ovat poistaneet Google -mainokset kokonaan käytöstä omalla koneellaan. Se on mahdollista, ja vieläpä helppoa. Tällaisille käyttäjille näkyy aina ensimmäisinä luonnolliset eli orgaaniset hakutulokset... ja hakukoneoptimointi on ainoa tapa saada oma sivusto näiden ihmisten tietoisuuteen.
 
Google on myös viisas. Kun monet eivät mielellään klikkaa ”Mainos” -merkinnällä varustettuja hakutuloksia, Googlen robotti huomaa tämän ja vähentää reilusti mainosten näyttämistä kyseisessä selaimessa. Silloin myös hakutulosten ensimmäisen sivun yläreunan mainokset jäävät pois kokonaan kaikissa hauissa. Ja taas tullaan siihen lopputulokseen, että hakukoneoptimointi on paras tapa saada oma sivusto tällaisen ihmisen eteen.
​Hakukoneoptimointi on aina pidempikestoinen prosessi. Klikkimainokset saat Googleen näkyviin nopeasti, mutta nousu luonnollisissa hakutuloksissa kestää jopa kuukausia. Halutessasi nopeasti näkyvyyttä, klikkaushintaiset mainokset ovat siihen ensisijainen vaihtoehto.
 
Pidemmällä perspektiivillä hakukoneoptimointi on kustannustehokkuudeltaan parempi.
Jos sijoitat hakukoneoptimointiin vaikkapa 50 euroa kuukaudessa ja saat sivustosi hakutulosten etusivulle, tämä näkyvyys on pysyvää. Niin sijoittamasi raha tulee hyvinkin varmasti takaisin uusilta asiakkailta joka kuukausi. Monilla toimialoilla jo yksi asiakas tuottaa vähintään tuon summan.
Voit myös sijoittaa rahasi klikkaushintaisiin Adwords -mainoksiin, mutta näissä jatkuva näkyvyys maksaa huomattavasti enemmän. Keskimääräinen budjetti jatkuvan näkyvyyden saavuttamiseksi on noin 300-400 euroa kuukaudessa. Jos mainosten kautta saadaan yksi tai kaksi maksavaa asiakasta kuukaudessa niin se ei välttämättä vielä riitä kattamaan mainosbudjettia ja häviät.

adwords mainonta

No comments:

Post a Comment